AEX beleggen

Wat is de AEX?

De AEX Index is afgeleid van ‘Amsterdam Exchange Index’ en is de belangrijkste Nederlandse beursindex. De index geeft het beeld weer van de koersontwikkeling van de 25 aandelen met de grootste marktkapitalisatie op de Amsterdamse effectenbeurs. Uit het gewogen gemiddelde van de koersen van deze aandelen wordt de stand van de gemiddelde AEX berekend. Ga jij dus in de AEX beleggen, dan koop je een optie op de gemiddelde koers van deze 25 aandelen. Dit is dus de AEX-koers. Middelgrote bedrijven worden weergegeven in de AMX Index en de kleinste aandelen in de AScX index.

In de AEX beleggen (opent in een nieuw venster)

Dit is waar de meesten aan denken wanneer het gaat over beleggen: investeren in aandelen. Een aandeel is een deelneming in het eigen vermogen van een onderneming. Het zijn daarmee ook eigendomsbewijzen van een evenredig deel van die onderneming zelf, en het geeft recht op een evenredig deel van de winst die gemaakt wordt. Dit betekent dat je meedeelt in de winst van het bedrijf wat als dividend aan je uitgekeerd kan worden.

Het is natuurlijk mogelijk om te investeren in bedrijven uit de AEX index, maar ook in de gehele AEX beleggen is mogelijk. Hierdoor wordt het dus een soort fonds. Hierbij is er een tracker die de beursindex zo precies mogelijk volgt. Dit doet een tracker door de verdeling van aandelen binnen de index over te nemen. Je kunt het als volgt zien: binnen de AEX heeft ieder aandeel een bepaald ‘gewicht’. Hoe zwaarder dit gewicht is, hoe bepalender het aandeel is voor de AEX-koers. Zo wordt dus een fonds gecreëerd uit AEX genoteerde organisaties.

Voordeel van in de AEX beleggen

Door AEX beleggen ben je niet afhankelijk van de koerswisselingen van één bedrijf. Je belegt namelijk in één keer in alle 25 bedrijven die in de index genoteerd staan. Beleggen in de hele index kan een redelijk stabiele optie zijn voor beleggers, net zoals een beleggingsfonds.

De belegopedia beleggerscursus

Na dit artikel is hopelijk duidelijk geworden wat AEX beleggen inhoudt. Om echter te leren hoe het er in de beleggingswereld aan toegaat is het handig om ook daadwerkelijk met beleggen aan de slag te gaan. Via de beleggerscursus van Belegopedia.com maak je, mede door te oefenen met een schaduwportefeuille kennis met het echte werk, maar loop je nog geen echt risico op verlies.

Neem nu GRATIS deel aan de cursus, die gewoonlijk 69 euro kost door middel van de GRATIS VOUCHERCODE: AEX-Beleggen